Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

KISOKOS - AJÁNLÁSOK
A FOGLALKOZÁSOKHOZ

Nagyon örülünk, hogy a közösségi szolgálat lehetséges tevékenységei közül azt a kihívásokban, ugyanakkor sikerélményekben gazdag programot választottátok, hogy segítetek az idősebb generáció tagjainak eligazodni a digitális világ útvesztőiben!

Egy általánosabb érvényű útmutatót és egy ajánlott tematikát, úgynevezett sorvezetőt állítottunk össze számotokra, ami megkönnyíti az oktatásokra való felkészülést. Nem beszélhetünk konkrét tananyagról, mivel az első és legfontosabb, amit tőletek várunk, az a rugalmasság, vagyis, hogy a helyzethez, a beszélgetőpartneretek igényeihez szabjátok a mondanivalótokat. Sajnos lehetetlen minden körülményre előre felkészülni, így feltétlenül bízunk a találékonyságotokban!

Kisokos letöltése Tematika letöltése

A mostgeneracios.legyelteis.hu oldalon bejelentkezés után a „Naptár” menüpont alatt találjátok a már leszervezett foglalkozásokat (érdemes a későbbi hónapokra is előrelapozni). Válasszátok ki az iskolátokat, és jelentkezzetek a meghirdetett alkalmakra!
A „Foglalkozásaim” menüpont alatt nyomon követhetitek, mikor és hova jelentkeztetek. Az egyes alkalmakra a létszám maximálva van, ezért, ha mégsem tudtok részt venni a már lefoglalt foglalkozásokon, akkor ne felejtsétek el lemondani! Így felszabadul a hely mások számára.

Az önkéntes munka igazolásának feltétele a foglalkozásokon való tényleges részvétel. A helyszínen egy kódot fogtok kapni, amit a mostgeneracios.legyelteis.hu oldalra belépve be kell írnotok a felületre. ezzel igazoljátok, hogy megjelentetek. A kód megadására csak az oktatások ideje alatt van lehetőségetek – legyetek pontosak! :)

Nincs szabály arra vonatkozóan, hogyan alakulnak a „tanulópárok” – előfordulhat, hogy többen is tudtok foglalkozni egyegy nénivel/bácsival, a lényeg, hogy senki ne maradjon ki, és mindenki megkapja a számára szükséges információkat!

Kezdésként – akár ismerkedésként – javasoljuk, hogy töltsétek ki a párotokkal együtt a félkomoly tudásfelmérő tesztet. Ez jó kiindulópontként szolgálhat számotokra a néni/bácsi felkészültségét illetően és arra vonatkozóan, milyen információkat kell átadnotok ahhoz, hogy előre lépjenek, fejlődjenek.

Az egyes foglalkozásokon meglehetősen kevés idő, kb. 2 óra áll rendelkezésetekre, hogy tudásotok megosztásával valamilyen gyakorlati segítséget adjatok a nyugdíjas korosztály tagjainak. A tematika sokkal bővebb témát ölel fel, mint ami egy - egy foglalkozásba belefér. Nem számít, ha nem mindenre jut idő, hiszen remélhetőleg lesz folytatás, ahol sor kerülhet az elmaradt tudnivalókra is.

A tematikában szereplő fogalmak és tudnivalók döntő többsége a kisujjatokban van, ezért csak azokat a kérdéseket fejtettük ki bővebben, vagy linkeltük be, ami esetleg mégsem egyértelmű. Ha mégis olyan kérdéssel szembesülnétek, amelyre kapásból nem tudjátok a választ, nézzetek utána - akár a „tanítványotokkal” együtt, helyben rákereshettek az adott problémára; valószínűleg ez is tanulságos lesz számukra.

Mérjétek fel az előismereteket, igényeket! Vegyétek figyelembe az igényeket, vagyis, hogy az adott idős ember mire szeretné használni a frissen megszerzett tudását, és ennek megfelelően válasszátok ki, miről érdemes beszélni. Derítsétek fel, hogy van-e már bármilyen tapasztalata számítógéppel, mobileszközzel ill. internethasználattal kapcsolatban és ehhez képest próbáljatok új dolgokat megmutatni.

Az is lényeges, hogy rendelkezik-e valamilyen saját eszközzel, hiszen, ha például mobiltelefonon szeretne internetezni, első lépésben nem érdemes a számítógép részeit és működését megtanulnia. Ha a néni/ bácsi meg akar tanulni Skype-olni, de azt sem tudja, hogy kell bekapcsolni a telefont/tabletet/gépet, akkor érdemes az alapokkal kezdeni, és kicsit elmagyarázni magát a számítógépet is nagyon nagy vonalakban. Azonban - ha úgy tűnik, hogy képben van nagyjából és nem is akarja nagyon másra használni a gépet a Skype-on kívül - nem kell mást erőltetni.

Ha nincs elképzelésük arról, hogy mire szeretnék használni a netet, gondoljátok végig velük együtt, hogy mi lenne az, ami számukra megkönnyítené és élvezetesebbé tenné a mindennapokat. Nem fognak rákérdezni arra, amiről nem tudják, hogy létezik – járjatok egy lépéssel előttük, próbáljátok kitalálni, mi érdekelheti őket!

Hagyjatok időt a gyakorlásra! Tartsátok szem előtt, hogy egy idős embereknek olyasmi is problémát jelent, ami bennetek (még :) ) fel sem merül; adott esetben még szemüvegben is nehézséget jelenthet a képernyőn a kisebb betűk olvasása, és a hangerőre is feltétlenül figyeljetek oda például a csengőhang beállításánál. Sokszor az egér használata, irányítása sem egyszerű feladat számukra – ilyen esetben hagyjatok időt a gyakorlásra!

Egyszerűsítsetek! A lehető legegyszerűbben magyarázzátok el a fogalmakat és a teendőket; nem feltétlenül kell belemenni a részletekbe, inkább csak a funkcionális dolgokat tanítsátok, gyakoroltassátok, hogy felkészítsétek őket az önálló, mindennapos használatra! Ha komolyabban érdeklődnek egy-egy téma iránt, lehet ajánlani számítógépes kurzusokat, de ha hozzáértők vagytok és belefér a rendelkezésre álló időbe, természetesen magatok is belemerülhettek a kifejtésébe.

Hagyjátok, hogy ők csinálják! Mutassátok meg mi, hogyan működik, azután adjátok a kezükbe az eszközt, hogy gyakoroljanak ők maguk. Ha csak nézik, Ti milyen ügyesek vagytok, akkor miután elmentek, nekik nagy eséllyel nem fog sikerülni!

A sikerélmény mindenkit motivál, legyen szó bármely korosztályról! :) Találjatok ki olyan feladatokat, ahol gyors sikereket érhetnek el, azonnali visszajelzéssel, és ne frusztráljátok őket túl nehéz feladatokkal! Bíztassátok és dicsérjetek őket, és tudatosítsátok bennük, hogy minden módosítható, korrigálható, nem tudnak „végzetes” hibát ejteni (azért a mosógépet nehezen tolerálják a mobiltelefonok ;) ).

Segíts belépni a MOST-ba! Az internet nyitott kultúrája zavaró lehet az idősebb generáció számára, akik alapból feltételezik, hogy minden alkalmazás és tartalom pénzbe kerül, vagy fizetni kell a használatért. Ezért érdemes kihangsúlyozni, hogy a legtöbb dolog ingyenesen is elérhető, például a kedvenc játékuk vagy zenéjük.

Mindig, minden körülmények között adjátok meg az időseknek járó tiszteletet! Lehet, hogy (még) kissé idegenül mozognak a digitális világban, viszont, ha kéritek, bizonyára szívesen mesélnek nektek arról, amiben nekik van tapasztalatuk és amihez ők értenek jobban! A bizalom kiépítéséhez, a közös nevező megtalálásához idő kell, ezért egyáltalán nem baj, ha pihenésképpen más témákról is beszélgettek. Tegeződés csak akkor javasolt, ha a néni / bácsi felajánlja, ne ti kezdeményezzétek!

Legyetek türelmesek! Éreztessétek, hogy akár többször is visszakérdezhetnek a számukra nem világos, vagy erőteljesebb kifejtést kívánó dolgokra! Ne feledjétek, hogy számukra még a legapróbb dolgok sem egyértelműek, egy teljesen új világot készülnek felfedezni és használni!